Hamilelikte Beslenme

Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?

Emzirme dönemindeki beslenme hem annenin hem de bebeğin sağlığını etkilediğinden oldukça önemlidir. Çünkü bu süreçte doğru beslenme sizin sütünüzün kalitesini ve miktarını da artırır. Doğru ve dengeli beslenme sonucunda anne ihtiyacı olmayan ve kilo yapısı gıdalar yerine sütüne fayda sağlayan ve besleyici olanları alır. Anne doğum yaptıktan sonra ilk aylarda en çok gaz problemi ile karşılaşır. Çünkü bu dönemde yenilen yemekler çocukta gaza sebep olabilmektedir; bu yüzden anne dikkatli olmalıdır. Çiğ olarak tüketilen sebzeler gaza sebep olur. Yine lahana ve brokoli gibi sebzeler pişirilse bile yine de aynı soruna yol açar. Sezaryen doğum yapan annelerde diğerlerine göre bu anlamda daha şansızdır. İlk aylarda nohut ve kuru fasulye gibi baklagilleri tüketmemeye özen gösterin. Yine kafeinli içecekler ve süt de dikkatli tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır.

Emzirme döneminde su ihtiyacı:

Aslında sanılanın aksine sütün en büyük kaynağı içilen su ve sulu ürünlerdir. Ülkemizde anne bol bol tatlı gıdalar tüketirse veya çok fazla yerse süt yapacağı inanışı hakim olsa da aslında yapması gereken en önemli şey su tüketimini artırmasıdır. Suyun yanı sıra kabızlığı da önleyeceği için hoşaf içebilirsiniz. Uzmanlar emziren annelerde sigara içiminin sütü azalttığını söylemektedir. Bebeğin kesinlikle sigara dumanına maruz kalmaması gerekir. Eğer sigarayı tamamen bırakamıyorsanız olabildiğince azaltmalı, bebeğinizin aldığınız nikotinden etkilenmesi önlenmelidir. Çünkü nikotin süte de geçerek oradan bebeğe ulaşır. Bu da bebekte baş dönmesi, bulantı, ishal gibi şikayetlerin görülmesine yol açar.

Emziren annelere öneriler:

  • Süt verimliliğini artırdığı için B12 içeren kırmızı et ve yumurta her gün mutlaka yenmelidir.
  • Emzirme sürecinde kadın birçok vitamin ve mineral kaybı yaşar. Bunun önüne geçmek için kalsiyum takviyesi yapmalısınız.
  • Gebelik döneminde önemli olan folikasidi emzirme sürecinde de almalısınız. Bunun için koyu yapraklı sebzeleri yiyebilirsiniz.
  • Magnezyum ve çinko kaynağı oldukları için bol bol ceviz, badem ve fındık tüketin.
  • Demir alıyorsanız emilimini azaltacağı için C vitamini içeren gıdaları demir içerenlerle birlikte tüketmeyin. Demir eksikliği çocuklar için olduğu kadar yetişkinler için de önemli bir sorundur. Bu yüzden arada doktora giderek değerlerini ölçtürmeyi unutmayın.