Diyet

Diyet Yaparken Sıkça Sorulan Sorular

Diyet yapmaya başlayan kişilerin aklında onlarca farklı soru birikir; çünkü zayıflamak isteyen kişiler genellikle nereden başlayacaklarını veya tam olarak nasıl bir program uygulayacaklarını bilemezler.

Hangi yemekleri yiyebilirim?

Hangi besin olursa olsun yeme işini abartmak kişiye her zaman zarar olarak dönecektir. Çünkü kalorisiz sandığımız birçok meyvenin içinde aslında fazla yendiğinde bünyemizi etkileyecek kadar kalori vardır. Yine çay ve kahveyi şekersiz içseniz bile fazla tüketimin sağlığınıza zarar vereceğini unutmayın. Bu yüzden her gıdadan dozunda ve yeterli miktarda almanız daha doğru olacaktır.

Hangi aralıklarla beslenmeliyim?

Uzmanlar bu konuda 3 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde sık ama az yemenin daha doğru olacağını belirtiyorlar. Açlık şekerinizin düşüp yemenin tetiklenmemesi için ara öğüne yer vermeniz önemli olmakla birlikte ana öğünlerinizi de aynı saatte tüketmeniz de kilo vermenizi kolaylaştırıyor. Öğünler arasında zaman farkının fazla olması sonucunda kişi açlık krizine girerek istemediği miktarda yemek yiyebilmektedir.

Yağdan tamamen uzaklaşmalı mıyım?

Vücudun dengesini koruyabilmesi için yağa da ihtiyacı vardır. Bu yüzden yağı hayatınızdan tamamen çıkarmanız vitaminlerin vücut tarafından kullanımını bile etkiler. Yağ tüketiminin az da olsa devam etmesi gerekir.

diyet-yaparken-sss2

Sporu ne zaman yapmalıyım?

Metabolizmanın en hızlı olduğu zaman dilimi sabah saatleri olduğu için bu saatlerde yürüye çıkmanız veya egzersiz yapmanız kilo vermenizi kolaylaştırır. Yağlar yerine kaslarınızın erimesini istemiyorsanız sabah aç karnına spor yapmaktan sakının. En ideal olanı kahvaltıdan bir saat sonra yapılan egzersizlerdir.

Yağ yakımını hızlandıran besin var mı?

Besinlerin yağların hızlı yakılmasında bir fonksiyonu yoktur. Bununla birlikte metabolizmanın hızlanmasını sağlayan besinlerden bahsedebiliriz. Kilo verirken metabolizmanın yavaş veya hızlı çalışması oldukça önemli olduğundan meyve ve sebzeye ağırlık vererek yapacağınız diyet sayesinde daha hızlı kilo vermeniz mümkün.

Vitamin takviyesi almalı mıyım?

Bunun kararını sadece doktorunuz verebilir ve bu da ancak yapılacak tahliller sonucunda mümkün olur. Eğer diyet programınızda sizin için yeterli ve dengeli besinler bulunuyorsa buna ihtiyaç duymayabilirsiniz. Yine de diyete başlamadan önce doktorunuzla görüşerek sizin için neyin iyi olacağına karar verebilirsiniz.