Sağlıklı Beslenme

Sofranızda Bu Besinler Mutlaka Bulunmalı

Doğanın bize sunduğu sonsuz besin ögesi bulunmaktadır. Bunlar bazıları yararlı ve zararlı olanlar olarak günümüzde bulunmaktadır. Doğadan gelen her şey aslında soframızda mutlaka bulunması gerekmektedir. Fakat günümüzde insanlar yiyeceklere daha çok verim almak, daha çok üretmek için kimyasal madde katmaktadırlar. Cipslerde kullanılan kızartma yağları defalarca kullanılmakta, jelibon olarak tabir edilen içerisinde bilmediğimiz jelatin türü olan yiyecekler de ise bolca kimyasal madde bulunur. Bunun yerine özellikle çocuklara daha sağlıklı besinler, yemişler verilmelidir.

Günümüzde organik besin bulmak oldukça zordur, fakat köylerden yaşadığımız kentlere, sütçüler, seyyar manavlar, kamyonla organik ürün satan satıcılar gelmektedir, daha çok bunlardan alışveriş yapmalı ve doğal ürünler tercih etmeliyiz.

Özellikle çocuklara cips yerine, kuru kayısı, kuru üzüm, mevsim meyveleri vermeliyiz. Köyümüzden doğal olarak et, süt, yumurta siparişi verebiliriz. Günümüzde organik ürünler satan marketler de bulunmaktadır, özellikle böle marketlerden alışveriş yapabiliriz.

Soframızdan özellikle bakliyat çeşitlerini, protein ögelerini, sebze ve meyveleri her gün bulundurmalıyız. Meyveleri ve sebzeleri özellikle mevsiminde tüketmemiz gerekmektedir. Kış mevsimlerinde ihtiyacımız olan c vitaminini portakal, mandalina, limon gibi yiyeceklerden karşılayabiliriz. Yaz mevsimlerinde ise karpuz, üzüm, gibi daha çok o mevsimde vücudumuzun ihtiyacı olan meyveler çıkmaktadır. Mevsiminden önce ya da mevsimi olmadığı halde satın aldığımız meyve ve sebzeler hormonlu olarak tabir ettiğimiz cinsten olabilirler, bu doğal beslenmek yerine daha çok kimyasal almamızı sağlar.

Hafta da en az iki kere balık yenilmesi gerekir, balık omega 3 bakımından en zengin besindir. Protein bakımından en zengin olan balıklar, palamut, hamsi, alabalık ülkemizde daha çok bulunmaktadır. Yağlı bir yapısı olan palamut balığını daha çok ızgara da kızarmış olarak tercih etmeliyiz.

Bakliyatlar en önemli besin ögelerindendir, nohut, mercimek, fasulye gibi yiyecekleri soframızdan eksik etmememiz lazımdır.