Sağlıklı Beslenme

Antioksidan Deposu Turşu

Son zamanlarda çok faydalı olduğu belirtilen ve yenmesi tavsiye edilen turşu gerçekten de antioksidan özelliği olmasının yanı sıra fermente gıdalar içinde yer aldığından son derece faydalı bir yiyecektir. Tabii turşunun olumlu etkilerinin olması evde doğal yollarla yapılması ile ilişkilidir. Turşunun besleyici ve yararlı olması doğru bir şekilde kurulması ile mümkün olur.  Geleneksel yollardan, annelerimizin yaptığı gibi kurulan turşuların fermentasyon değeri oldukça yüksektir. Bu turşularda bulunan yararlı bakteriler bağırsakların düzenlenmesine yardımcı olur. Turşunun faydalı olması için az miktarda yemek bile yeterlidir. Çünkü bu sayede bağırsaktaki yararlı bakteri oranı artar. Fermente turşular içerdikleri vitamin ve mineralleri kaybetmez. Turşu aşırı derecede tuz içerdiğinden özellikle tansiyon hastaları turşuyu dikkatli tüketmelidir.

Turşunun bağışıklık sistemine etkisi

Özellikle kış aylarında insanlar daha fazla hasta olurlar. Bunda güneş ışınlarının azalması ile vücutta D vitamini eksikliği görülmesinin payı büyüktür. Hastalıklardan korunmanız için sağlam bir bağışıklık sisteminiz olmalı. Peki, bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Turşu doğal bir probiyotiktir. Probiyotikler bağırsakları düzenleyip, zekayı bile etkileyebilmekte, birçok hastalığa neden olmaktadır. Turşularda antioksidan özelliğin bulunması vücuttaki toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur.

Turşu kan şekerini düzenliyor

Turşunun içindeki lif yapısı daha uzun süre tok hissetmenizi sağlıyor. Yine en önemli özelliklerinden birisi de ünsilin salınımını desteklemesi. Bu sayede insülin direnci olanların iyileşme sürecine de katkıda bulunuyor. Diyabet hastaları ise içerdiği yüksek tuz oranı sebebiyle dikkatli kullanmalılar.

Turşu kansere çare olabilir mi?

Amerika’da yapılan bir araştırma özellikle lahana turşusunun kansere karşı koruyucu etkisi olduğunu gösteriyor. Turşu antioksidan kaynağı olduğu için kanser hücrelerinin oluşumunu ve yayılımını da engelliyor. Sarımsak eklenen turşularda bu özellikle iki kat artarken aynı etkinin karnabahar turşusunda da olduğunu söyleyebiliriz. Turşunun bahsi geçen etkileri göstermesi için doğal yöntemlerle yapılmış olması gerekiyor. Yani ev yapımı turşular sağlık saçarken, fabrikasyon ürünlerde ise bu faydalar azalıyor. Turşuyu mevsimine göre her türlü sebze ve meyveden yapabilirsiniz. Yaz turşuları besinlerin muhafaza edilmesi açısından da güzel bir yöntem olarak binlerce yıldır uygulanıyor. Yaz sebzeleri ile yapılan turşular hiç bozulmadan aylara özelliğini koruyor.