Diyet

Bahar Yorgunluğuna Doğal Çözümler

Bahar geldiğinde yaşam yeniden canlanmaya başlarken siz kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız bahar yorgunluğu yaşıyor olabilirsiniz. Havanın ısınmaya başlaması ile birlikte hormonal değişikliklerin yaşanması, dengesiz beslenme ve hareketsizlik bahar yorgunluğuna sebep olmaktadır. Beslenme biçiminizi değiştirerek baharın olumsuz etkilerinden kurtulmanız mümkündür. Peki, bahar yorgunluğunu önlemek için beslenmenizde nasıl bir metot izlemelisiniz?

Bahar diyeti:

Baharda doğanın canlanması ve yeşermesi gibi insanın vücudu da değişmeye, canlanmaya ve uyanmaya başlar. Bu yüzden doğa ile birlikte siz de yenilenmek istiyorsanız işe size uygun bir diyete karar vermekle başlayabilirsiniz. Bahar günlerinde dengeli ve sağlıklı beslenerek sağlığınızı koruduğunuz gibi aynı zamanda fazla kilolarınızdan da kurtulabilirsiniz. Aslında bu beslenme şekli sadece bir mevsime ait olmayıp tüm yaşama yayılmalıdır.

Gün boyunca enerjimizin birçoğu kahvaltıda yediklerimizden sağlanmaktadır. O yüzden kahvaltının çok çeşitli ve besleyici olması gerekir. Kahvaltıda daha çok tam tahıl ekmeklerini tercih etmelisiniz. Lif oranı yüksek besinlerin midenizi rahatlatacağını ve uzun süre tokluk hissi yaşamanıza yardımcı olacağını unutmayın. Sabah dengeli bir kahvaltı yapan kişilerin metabolizmaları daha hızlı çalışmaktadır. Yine iyi bir kahvaltının bahar yorgunluğunu atmanız için de gerekli olduğunu unutmayın.

D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde bahar yorgunluğu daha fazla görülmektedir. Güneş ışığı sayesinde aldığımız bu vitaminin eksikliğinde özellikle çocuklarda çok ciddi kemik ve kas hastalıkları görülür. Yine D vitamini eksikliği sonucunda kişi kendisini daima halsiz ve yorgun hisseder. Yazdan yeni çıktığımız eylül ayında D vitamini oranımız oldukça yüksekken bu oranın mart ayında azalmaya başladığını görürüz. Bu yüzden bahar aylarında kişide eklem ağrıları, yorgunluk bitkinlik görülür.

Bahar aylarında ısının artması ile birlikte dışarıda spor yapma, yürüyüşe çıkma imkanı da buluruz. Bu ayları iyi değerlendirmenin yanı sıra temiz havadan yararlanmak için de bol bol kendinizi dışarıya atıp yürüyüş yapın. Bu sayede kış boyunca tutulan ve hamlanan kemikleriniz ve kaslarınız spor yaptığınızda gevşemeye ve rahatlamaya başlar. Sıcaklığın değişmesi ile birlikte kişinin cilt de olumsuz etkilenebilmektedir. Kışın kaloriferin ve soğuk havanın kuruttuğu cildi tekrar eski zindeliğine kavuşturmak için bol sıvı almalı, nemlendirici kullanmalı ve sağlıklı beslenmelisiniz. Çünkü vücudunuzu dıştan koruduğunuz gibi içten de korumalı ve bakımını yapmalısınız.