Sağlıklı Beslenme

Çocuklarınızı Nasıl Beslemelisiniz

Çocukların beslenmesine yetişkinlerden daha fazla önem verilmesi gerekir; çünkü çocuklarda fiziksel ve ruhsal gelişim devam ettiğinden aldığı besinlerdeki vitamin ve mineraller büyük bir önem taşır. Eğer çocuklar sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmezse gelişimleri olumsuz etkilenebileceği gibi aynı zamanda günlük hayatları da sekteye uğrayacaktır. Kahvaltı günün en önemli öğünü olduğu için çocukların yeterli ve dengeli bir kahvaltıyla güne başlaması gerekir. Ne yazık ki günümüzde anne babanın kahvaltı alışkanlığının olmaması, bu öğüne yeterince önem vermemesi, çocuğun geç kalkması, okula geç kalması, yemek yemeyi istememesi sebeplere bağlı olarak günün en önemli öğünün atlanabildiği görülür.

Çocuklar için hazırlanan kahvaltının içeriği nasıl olmalı?

Kahvaltı yapmayan çocukların okulda geri kaldığını ve konsantrasyonlarının bozulduğunu söyleyebiliriz. Yine dersleri algılamada sorun yaşayıp öğrenme güçlüğü de çekmektedirler. Çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı çok çeşitli ve sağlıklı besinlerle yapılandır. Peynir ve zeytinin yanı sıra kahvaltının en önemli öğesi olan yumurta da ihmal edilmemelidir. Kahvaltıda tereyağı, poğaça, börek tarzı kalorili yiyecekler her gün tercih edilmemelidir. Bol yeşillikli, her vitamin ve mineralin dengeli dağıtıldığı bir kahvaltı en faydalı olanıdır. Yine taze sıkılmış meyve suları da bir kahvaltının olmazsa olmazlarından birisidir. Özellikle havuç suyu A vitamini içerdiğinden hafızayı da güçlendirmektedir. Çok faydalı olduğu için kahvaltı esnasında çocuğunuza mutlaka ceviz yedirmeyi de ihmal etmeyin.

Eğer çocuğa beslenme çantası hazırlayacaksanız yine besleyici gıdaları kullanmalısınız. Anneler daha çok çocuklar hoşuna gidecek kalorili gıdalara yer veriyor olsalar da beslenme çantalarında yine hem doyurucu hem de vitaminli yiyecekler kullanılmalıdır. Günlük atıştırmalık olarak da kuruyemişi ve yine cevizi ekleyerek konsantrasyonunu artırmayı da hedefleyebilirsiniz. Çocuğa harçlık vererek onu okulda yemeye yönlendirmeyin. Çünkü çocuk hazır gıdalara ve abur cubura yöneleceğinden sağlıklı beslenemeyecek ve ihtiyaç duyduğu vitaminler alamayacaktır. Beslenme çantasına tan tahıllı ekmekle yapılmış, bol yeşillikli bir sandviç, yoğurt, taze sıkılmış meyve suyu, ev yapımı kek, ayran gibi yiyecekler koyabilirsiniz.

Çocukların dengeli beslenmesinde anne babaya büyük görevler düşmektedir. Onlara yeme alışkanlığını kazandıran ilk kişi anne olduğundan bebeklikten itibaren seçeceğiniz gıdalar daha sonraki yaşamı için de belirleyici olacaktır. Öğün saatlerinizi düzenleyerek, ara öğünlerde de sağlıklı atıştırmalıklara yer vererek çocuğunuzun dengeli beslenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler:

  • Çocukların beslenme saatlerini ayarlayın ve rutini bozmamaya çalışın.
  • Her öğünde sağlıklı ve vitamin değeri yüksek yiyeceklere yer verin.
  • Çocuğunuz eğer ıspanak yemek istemiyorsa kekini yaparak onların bu gıdaları tüketmesini sağlayabilirsiniz. Yani yemekleri onların damak tadına göre şekillendirin.
  • Çocuklar her şeyde olduğu gibi beslenme konusunda da anne babayı taklit ederler. Bu sebeple onların yanında asitli içecek içmekten ve zararlı besinleri tüketmekten uzak durun.
  • Çocuğunuzun okulda yediği yemekleri de araştırın ve menüleri ile ilgili fikir sahibi olun.
  • Evde cips ve kola gibi zararlı atıştırmalıkları bulundurmayın.
  • Evde yemek pişirin ve dışarıda yemek yememeye çalışın.
  • Yediğiniz yiyeceklerin faydalarını çocuğunuza anlatın.
  • Yeme alışkanlıklarının küçük yaşta kazanıldığını unutmayın.
  • Yemekleri çocuklarınızı ödüllendirmede ve cezalandırmada bir araç olarak görmeyin.