Sağlıklı Beslenme

Diyet Sebze Yemekleri

Diyete başlayan ve başarılı bir şekilde kilo vermek isteyen herkesin, öğünlerinde azaltmaları ve ağırlık vermeleri gereken besinler vardır. Bunu tek bir cümlede belirtmek gerekirse; makarna, ekmek, patates ve pilav gibi karbonhidrat kaynaklarını azaltmak ya da bir süre için kesmek ve sebze ile beslenmeye ağırlık vermek gerekir. Diyet sebze yemekleri hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Profesyonel diyet uzmanları bunu en iyi bilenlerdir. Ancak evde diyet sebze yemeklerini hazırlamak isteyenler için de belli noktalara dikkat edilmesinde fayda vardır. Ayrıca bazı lezzetli tarifler öğrenilerek de, sebze ağırlıklı diyet keyifli bir hale getirilebilir.

Diyet Sebze Yemekleri Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her sebzeyi mevsiminde tüketmeyi bir kural haline getirmek gereklidir. Yaz aylarında yaz sebzelerini, kış aylarında kış sebzelerini buzluklarda saklamak ve yıl boyu tüketmek doğru değildir. Bu uygulamadan vazgeçilmesi gerekiyor ilk adım olarak. Mevsiminde tüketilen sebzeler dönemine göre, bedene ihtiyacı olan desteği vermektedir. Doğaya müdahale etmemek en doğrusu olacaktır. Buzlukta bu şekilde saklanan mevsim dışı sebzeler varsa, 3 aydan daha fazla tutulmamalıdır. Kış sebzeleri arasında; pırasa, brokoli, karalahana, lahana, karnıbahar, ıspanak ve pazı sayılabilir. Domates, patlıcan, bamya, yeşil biber, kabak, yeşil fasülye, bezelye ve barbunya ise yaz sebzeleri grubundadır. Mevsime uygun sebzeler seçilerek diyette kullanılmalıdır. Ayrıca konserve şeklinde satılan sebzeler kesinlikle tüketilmemelidir. Sebze yemeklerinde, değişik tatlar yakalamak adına az miktarlarda kırmızı et, beyaz et, peynir veya yumurta kullanılabilir. Ancak uygulanan diyette bunlara yer yoksa, tatlandırmak amacıyla fasülye, mercimek ve nohut gibi baklagiller kullanılabilir. Sebze yemekleri yoğurt ile tüketilerek de daha lezzetli bir hale getirilebilir. Sebze yemeklerinin içine böyle bir miktar eklemeler yapılarak daha geç sindirim sağlanabilir. Sebzelerin içeriğindeki su oranı oldukça yüksektir. Bu nedenle sindirimi diğer besinlere göre daha daha hızlı gerçekleşir. Hızlı sindirim de hızlı acıkmayı getirecektir. Sebze yemeklerine yapılan sağlıklı eklemeler ile sebzelerin içerdiği besin değerlerinde yükseltme sağlanabilir. Sebzelerin fazla pişmeleri, yararları açısından önerilmez. Çiğ olarak yenilmesi mümkün olan sebzeleri pişirmeden yemeye çalışmak iyi olacaktır. Pişmesi şart olan sebzelerin ise mümkün olduğunca az pişirilmeleri doğru olacaktır. Sebze ağırlıklı diyette kullanılan sebzeler, salata, zeytinyağlı yemek ve sıcak yemek olarak tüketilebilir. Diyet yaparken uygulanılabilecek en doğru pişirme tekniği buharda haşlayarak pişirmedir. Bunun için buharda pişirme makinaları da satılmaktadır. Buharda pişirilen sebzelerden alınacak olan mineral ve vitamin oranı en üst seviyede olacaktır. Buharda pişirme yapıldıktan sonra sebzelerin salmış oldukları suyun atılması yerine, çorba yapımında kullanılması iyi olacaktır. Sebze yemeklerinde kırmızı veya beyaz et takviyesi yapılacaksa hiç yağ kullanılmamalıdır. Sadece sebzelerden bir yemek yapılacaksa, 1 kg. Civarında sebze miktarına maksimum 1,5-2 yemek kaşığı yağ eklemesi yapılmalıdır. Yemeğe soğan katılacaksa, soğanı sebzelerle aynı anda katmakta fayda vardır. Sebzeler piştikten sonra yağ eklemesi yapılmalıdır. Tiroid hormonlarının doğru biçimde çalışması için bedene iyot alımı olmalıdır ve iyot da tuzun içinde bulunur. Yemek pişerken tuz katıldığı takdirde iyot oranında ciddi bir düşüş olabilir. Bu nedenle yemek tamamen piştikten sonra yeterli miktarda tuz eklenmelidir.

Diyet Sebze Yemeği Önerileri

Sebze ağırlıklı bir diyet yapılmaya başlandığında, öncelikle mevsim sebzeleri belirlenmelidir. Öğünler günlük olarak pişirilmeli ve taze olarak tüketilmelidir. Sebze çorbaları, hem akşam yemekleri için güzel bir başlangıç olacaktır, hem de gün içerisinde dayanılmaz açlık krizleri yaşandığında kurtarıcı olma özelliği vardır. Değişik sebzeler ile yapılan çorbalarda, yağ ve tuz oranı konusuna çok dikkat edilmelidir. Sıcak sebze yemekleri mevsim sebzeleri ile değişik biçimlerde hazırlanabilir. Buharda pişirilerek hazırlanması iyi olur ve yoğurt ile tatlandırılabilir. Diyet sırasında, hem pratik, hem de sağlıklı olan sebze yemekleri zeytinyağlı olarak hazırlananlardır. Gün içerisinde soğuk olarak tüketilebilecek olmaları bir avantajdır. Hafifliği açısından diyetin gözdesi olan ise salata çeşitleridir. Hem tokluk hissi verecektir, hem de çeşitlilik açısından doyurucu olacaktır. Göze hitap eden güzel sunumlu salatalar hazırlanabilir. Kalorisi düşük yoğurtlu soslar salatalara eklenebilir. Ispanak ve pazı gibi yararlı sebzeler salatalara çiğ olarak eklenebilir.