Diyet

Diyet Yaparken Ara Öğünler Önemli mi?

Dengeli beslenmek isteyen kişiler kadar kilo vermek için diyet yapmayı amaçlayanlar da ana öğünler kadar ara öğünlere de gereken önemi vermeliler. Sabah ile öğle arasında veya öğle yemeğinden sonra akşam öğününe kadar geçen sürede karnınızın acıktığını hissettiğiniz anda hemen sizi sakinleştirecek ve midenizi bastıracak bir ara öğün arayışına girersiniz. Bunun için tercihiniz sağlıklı bir atıştırmalık olabileceği gibi daha kolay olduğu için pakette satılan ve bol kalori içeren bisküvi veya çikolata tarzı bir ürün de olabilir. Ara öğünün niteliği diyetin selameti açısından oldukça önemlidir.

diyet-yaparken-ara-ogun3

Açlık krizlerinizi bastırdığı ve bir sonraki öğüne kadar sizi tok tuttuğu için ara öğünlere mutlaka diyetinizde yer vermelisiniz. Zaten kilo verebilmek için üç ana üç ara öğün şeklinde bir diyet programı ile sık ama az yiyerek rahatça kilo verebilmektesiniz. Ara öğün olmadığında vücut bu durumu kıtlık olarak algıladığından beynin komutu ile yağlar tutulmaya ve kalori yakımı yavaşlamaya başlar. Bunu engellemenin tek yolu ara öğünlere devam etmek.

Ara öğünlerle ilgili bilinmesi gerekenler:

Ara öğünün en büyük özeliği metabolizmayı hızlandırması. Metabolizma hızlandığında bu duruma paralel olarak kalori yakımı da hızlanmaktadır. Ara öğün bizi tok tuttuğundan diyetten uzaklaşmamıza da engel olur. Ara öğün ana yemek niteliğinde olmadığından bu öğünlerde fazla yemek yenmesi, kişinin kalorili yiyeceklere yönelmesi doğru değildir.

diyet-yaparken-ara-ogun2

Ara öğünler niçin vardır? Bu sorunun aslından birden fazla cevabı var. Bunlardan en önemlisi kişiyi tok tuttuğu, bir sonraki öğünde yemeğin abartılmasını engellediği için ara öğünler çok önemli.

Eğer kan şekeriniz düşükse veya diyabet hastasıysanız üç ara öğün tüketmeniz sağlığınız için önemlidir. Ama sağlıklı bireyler için iki ara öğün yeterli olacaktır.

diyet-yaparken-ara-ogun

Yapılana araştırmalar bize gösteriyor ki ara öğünlerde kalorili besinler tüketen kişiler ana öğünde her zamankinden fazla yemek yemektedir. Yoğurt gibi hafif gıdaları tercih edenlerin ise daha az yediği ortaya çıkmıştır.

Ara öğünler genellikle ana yemeklerden 2-3 saat sonra tüketilir. Yine ara öğünlerde yediğiniz yiyecek 100-200 kalori arasında olmalıdır. Ara öğünlerin de tıpkı diğer yemeklerde olduğu gibi abartılmaması gerekir. Bir kase yoğurt, light bir bisküvi, kuru meyveler, süt veya ceviz, badem gibi besinler ara öğün olarak tüketilebilir.