Diyet

Diyet Yemekleri

İnsanların bedensel anlamda sağlıklı olmasını aynı zamanda ruhsal anlamda iyi hissetmesini sağlayacak fiziksel görüntüye ulaşması amacıyla yapılan diyetlerde belirli bir beslenme düzeni vardır. Çünkü şişmanlık hiçbir dönemde ve kimse tarafından arzu edilen bir durum olmamıştır. Şişmanlığın günümüzdeki en büyük sebebi hareketsiz yaşamımız ve aldığımız kaloriyi enerjiye çevirmememiz.

Diyet kelimesi birçoğumuzda olumsuz duyguları ortaya çıkarır; çünkü çoğu kere diyetle aç kalmayı birlikte düşünmüşüzdür. Aslında diyet kişinin belirli bir süre yeme içme eylemlerini kısıtlayarak ona yeme alışkanlığı kazandıran disipline edici bir programdır. Önemli olan sizi tamamen mutsuz edecek ve ruhsal anlamda çöküntü yaşamanıza neden olacak diyetleri yapmak değil, uzun vadede sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaktır. Bu süreçte diyetisyeniniz size önerilerde bulunarak yeni ufuklar açar ve yardımcı olur. Zaten diyet yaparken profesyonel bir bakış açısına ihtiyaç duyarsınız.

 

diyet yemekleri3

Kilo Vermek İçin Hangi Besinleri Almalıyım?

Diyet yaparken ilk başta metabolizmanızı hızlandıracak besinlere yönelmeniz gerekiyor. Bu sayede gün içinde spor yapmasınız bile vücut kendi kendisine yağ yakımınızı hızlandırıyor. Hem vücutta birikmiş ve size şişkinlik veren ödemi atmaya yardımcı olduğu hem de metabolizmanızı hızlandırdığı için sarımsağı hemen hemen her öğününüze eklemelisiniz. Çiğ yenen sarımsak aynı zamanda antioksidan etkiye de sahiptir. Gece yatmadan önce bir bardak su ile yutulan bir diş sarımsak güne zinde başlamanıza yardımcı olur.

Yine metabolizmayı hızlandıran yiyeceklerden birisi de tarçındır. Tarçının diğer bir özelliği de şeker ihtiyacını karşılayarak tatlı yeme isteğini bastırmasıdır. Tarçını her yemekten önce bir bardak süte ekleyerek içerseniz kilo verme hızınızın da arttığını göreceksiniz. En büyük antioksidanlardan birisi olan yoğurt da içerdiği probiyotikler sayesinde yararlı bakterileri ile hem sindirimi kolaylaştırmakta hem de kişiye sağlık kazandırmaktadır. Yoğurdun metabolizmayı hızlandırması içinkırmızı biberle veya yarım limon suyu ile birlikte tüketebilirsiniz.

diyet-yemekleri-3

Hızlı Kilo Vermenizi Sağlayacak Yöntemler

Hızlı kilo verebilmek için bazı tüyolardan yararlanabilirsiniz. Bu sayede sağlıklı bir vücuda ve fit bir görüntüye sahip olabilirsiniz:

  • İçtiğiniz meyve sularına ve diğer içeceklere maden suyu katarak onların kalorisini azalttığınız gibi vücudunuza giren mineral miktarını da artırabilirsiniz.
  • Daha fazla kalori yakmak için bazı rutinlerinizi değiştirmeniz gerekiyor. Arada bir evi el süpürgesi ile süpürmeniz, bulaşıklarınızı kendiniz yıkamanız, evi daha sık temizlemeniz daha fazla enerji harcamanıza yardımcı olacaktır.
  • Yapılan araştırmalar çiğnenen şekersiz sakızların metabolizmayı hızlandırdığını gösteriyor. Bu yüzden siz de sürekli sakız çiğneyerek kalori yakabilirsiniz.
  • Bitki çaylarının olumlu etkilerini artık herkes biliyor. Siz de hem dinlendiren hem de yağ yakımını hızlandıran yeşil çaya öğünlerinizde yer verin.
  • Doktorunuza başvurarak kan değerlerini ölçtürmeniz yaşadığınız herhangi bir sıkıntıyı önceden öğrenmenizi sağlar. Bu sayede özellikle tiroit gibi bir hastalığınız varsa tedavi olarak kilo vermenizi hızlandırabilirsiniz.
  • Günlük kullandığınız yağ miktarınızı azaltın. Yağı sprey şişelerine koyarak daha az kullanabilirsiniz.

diyet-yemeklerii

Diyet Yaparken Menülerinizi Nasıl Hazırlamalısınız?

Diyet yaparken ana öğünleri atlamamalı metabolizmayı hızlandırmak için de ara öğünleri mutlaka yemelisiniz. Kahvaltı günün ilk öğünü olduğu ve gün boyunca harcayacağımız enerjiye kaynaklık ettiği için bu öğünde daha fazla besin tüketilebilir. Bununla birlikte öğle ve akşam yemeklerinde dikkatli olmalısınız. Özelikle akşam yemeğini çok hafif yemeye özen gösterin. Öğle yemeğinde ızgara etleri, sebze yemeklerini, ayran ve yoğurt gibi doğal ürünleri tüketebilirsiniz. Eğer öğle yemeklerinde dışarıda bulunmak zorundaysanız yiyeceklerinizi önceden hazırlayıp evden götürebilirsiniz. Öğle yemeğini aynı saatte yemelisiniz.

Eğer metabolizmanızın hızı yavaşsa akşam yemeğinden önce mutlaka yoğurt yiyin. Akşam öğünlerini olabildiğince erken yapın. Bu şekilde aldığınız kaloriyi yakma olasılığınız da artacaktır. Akşam yemeği öğleye göre daha hafif olabilir. Akşam yemeğinden sonra bir şey yememeye çalışın. En fazla bir meyve veya yoğurt yiyebilirsiniz.

diyet-yemekleri-4

Diyet Listeleri Nasıl Hazırlanır?

Hazır yemekler, hareketsiz bir yaşam, yanlış beslenme istemediğimiz halde kilo almamıza ve estetik görüntümüzün ve sağlığımızın bozulmasına sebep olabilir. Sağlıklı bir diyet listesi fazla aç kalmadan ve kendinizi kötü hissetmeden zayıflamanız için vardır. Bu sayede motivasyonunuz da yükselerek istediğiniz miktarda kiloyu kolayca verebilirsiniz. Diyet listesi hazırlanırken kişinin cinsiyeti, yaşı, fiziksel özellikleri ve sağlık durumu göz önünde bulundurulur. Bu şekilde verilen kilolar geri alınmaz ve uzun ömürlü bir fiziksel görüntüye de kavuşmuş olursunuz. Sağlıklı bir diyet listesi;

  • Mutlaka protein, karbonhidrat, sebze içermeli ve bunların hepsi dengeli bir oranda yer almalıdır.
  • Ana öğünler kadar ara öğünlere de önem verilmeli; badem, ceviz gibi besinler ara öğünlerde bol bol tüketilmelidir. Ara öğün genellikle ana öğünden 2 saat sonra tüketilir.
  • Haftada bir gün kendinizi ödüllendirerek istediğiniz yemekleri yemeniz motivasyonunuzu artıracaktır.
  • Günlük harcadığınız enerji miktarına göre diyet listesi hazırlamalısınız. Çünkü herkesin aldığı ve harcadığı kalori miktarı aynı değildir.
  • Günde en az 1000 kalori alınarak vücudun ve organların ihtiyaç duyduğu enerjiden kişi mahrum bırakılmamalıdır.
  • Diyet listesinde en besin maddesine belirli oranlarda yer verilmelidir. Yani balık, kırmızı et, beyaz et kadar mevsimine göre sebze ve meyveler, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri mutlaka tüketilmelidir.