Sağlıklı Beslenme

Fast Food = Obozite

Günümüz modern toplumunda insanlar hayatlarının büyük bir kısmını dışarıda geçirmek zorunda kalıyorlar. Özellikle iş yaşamında sürekli bir koşuşturma içerisindeyken çoğu zaman yediklerimize dikkat edemeyiz. Öğle tatillerinde karnımızı doyurmak için seçtiğimiz besinler zamanla sağlığımızı etkileyecek bir etkiye de sahiptir. Eğer siz de yemek yerken daha çok fast food ürünleri tercih ediyorsanız bu yazı tam da size göre. Özellikle gençler arasında hızla yayılan fast food kültürü yüzünden kendi geleneklerimizde yer alan birçok lezzetli ve sağlıklı yemekler yerine dondurulmuş, nasıl hazırlandığını bilmediğiniz hamburger, patates kızartması, pizza gibi ürünler her geçen gün daha da fazla tüketilmeye başlandı. Bu tarz ürünlerin ortak noktası yüksek ısıda hazırlanması, dondurulmuş olması ve kızartılmasıdır. Yemeklerin bu şekilde hazırlanmasının ne kadar zararlı olduğu uzman kişilerce de ifade edilir. Peki, nedir fast foodu bu kadar zararlı yapan?

  • Her şeyden önce çok yüksek kalorili olmaları en önemli dezavantajlarından birisi. Öyle ki birkaç öğünde alacağınız kaloriye bir hamburger menü ile ulaşmanız mümkün. Hareketsiz yaşamlar da göz önünde bulundurulunca alınan bu kalorilerin kiloya dönüşmesi de kaçınılmaz oluyor.
  • Fast food ürünleri genellikle yüksek ısıda hazırlanıyor. Örneğin patates kızartmaları kaç kere kullanıldığı belli olmayan yağlarda kızartıldığı için ortaya kansere sebep olan bazı madddelein çıkmasına neden oluyor.
  • Ürünlerin birçoğu kızartılarak hazırlandığı için bu da hastalıklara adeta davetiye çıkararak kişinin şeker, tansiyon, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini ortaya çıkarıyor.
  • Bu ürünler dondurularak bayilere dağıtıldığından bozulmasını önlemek için yüksek oranda koruyucu madde içeriyor. Bu da bize çeşitli hastalıklar olarak geri dönüyor.

Fast-food neden kilo aldırır?

Aslında kilo almamızın sebebi aldığımız yüksek kalori kadar sporsuz kalan yaşamamızı Hareketsiz bir günün sonunda bu ürünlerle aldığımız yüksek kaloriyi yakacak egzersizleri yamadığımızda vücuda giren fazla kaloriler yağ olarak vücutta de depolanmaya başlıyor. Fast food özellikle gençler arasında yaygın olduğundan obezitenin gittikçe yaşının küçüldüğünü de görüyoruz.

Fast food yemekleri hangileridir?

  • Bütün asitli içecekler
  • Hamburger ve patates kızartmaları
  • Ekmek arası yenen besinler (sandviç, döner)
  • Kızartılmış besinler
  • Pizza ve tost