Sağlıklı Beslenme

Hamilelik Diyeti

Hamilelik dönemi anne için heyecanlı olduğu kadar karmaşık ve farklı bir süreçtir. 9 ay boyunca bebeğiniz gelişirken vücudunuzda bu yeni duruma adapte olabilmek için bazı hormonlar salgılamaya başlıyor ve bu hormonal değişiklikler fiziksel görünüşünüzden ruhsal durumunuza kadar çok yönlü bir değişikliğin yaşanmasına neden oluyor. Hamilelikte sağlıklı bir doğum gerçekleşebilmesi belirli oranlarda kilo alımı normal olarak kabul edilir. Bireysel farklılıklar ve beslenme şeklinden dolayı her kadın gebelikte farklı kilolar alıyor. Genel olarak gebelik boyunca 9 ile 12 kg arasında bir kilo alımı normal sayılmakla birlikte sağlıksız beslenmeye bağlı olarak bu sayının 30 kg’a kadar çıktığını görüyoruz.

Gebe kadınlar iki canlı sayıldığından sanki iki kat yemek yemeleri gerekiyormuş hissine kapılıyorlar; kimi zaman bu düşünce çevredeki insanlartarafından da hamile bayana aşılanıyor. Hâlbuki bebek ihtiyaç duyduğu besinleri aldıktan sonra artan kaloriler anneye kilo olarak dönüyor. Bebek için gerekli olan çok yemek değil sağlıklı beslenmek.

hamilelikte diyet3

Hamileler için diyet gerekli mi?

Aslında gebelik dönemindeki diyeti sağlıklı beslenmek olarak algılamamız gerekmektedir. Çünkü bu süreçte katı diyetlere girmek hem anneye hem de bebeğe ciddi zararlar verebilir. Bunun yerine ne yiyeceğinizi bilmeniz ve gereksiz gıdalardan kaçınmanız önerilir. Hamilelikte beslenme üzerinde düşünürken bu süreci üç aşamaya ayırarak nasıl beslenmemiz gerektiğine doğru bir şekilde karar verebiliriz:

  1. Aşama: Bu safha ilk üç aylık dönemi kapsamaktadır. İlk üç ayda bebek doğrudan anneden beslenemediğinden fazla kalori alımının bebeğe herhangi bir faydası yoktur. Bu üç aylık süreç boyunca kalori miktarınızı artırmadan sağlıklı bir şekilde yemek yiyebilirsiniz. Yapacağınız hafif egzersizler ve yürüyüşler de kilo almanızı engelleyecektir.
  2. Aşama: 3 ile 6 aylar arasındaysa bebek ile annenin enerji ihtiyacı artacağından günlük 300 kalori artırımı ile bu enerji karşılanabilir. Meyve ve sebze ile beraber et tüketimi de artmalı; tatlı ve hamur işi gibi bol kalorili olan ama vücudun fazla ihtiyaç duymadığı gıdalar azaltılmalıdır.21. Haftadan itibaren yağ depolanmaya başladığından kilo alımı da hızlanacaktır. Bu kiloların çoğu emzirme ile birlikte ortadan kalkar. Yalnız süreçte kişi fazla kalori alırsa normalde olması gerekenden çok daha fazla kilo alımı yaşanabileceğinden gereksiz gıdalardan uzak durulmalıdır.
  3. Aşama: ile 9. aylar bu aşamada değerlendirilir. Kilo alımı devam etmekle birlikte bu süreçte el ve ayaklarda şişliklerin görülmesi de normal kabul edilir. Kalori miktarı günlük 300-400 kalori artırılarak bu süreçte bebeğin sağlıklı büyümesine katkıda bulunabilirsiniz. Unutmayın ki önemli olan bebeğin ihtiyacı olan besinleri almanızdır.
    hamilelikte diyet2


Hamilelikte Hangi Besinlere Ağırlık Vermek Gerekir?

Hamilelik döneminde daha çok yoğurt, süt, tahıl gurubu, et gibi gıdalara tüketilmelidir. Protein alımının artırılması bebeğin sağlıklı gelişimine katkı sağlayacaktır. Günlük protein miktarınız 60-70 gram şeklinde olabilir. Haftada en az iki kez balık yenmesi bebeğin beyin ve kas gelişimi için önemlidir. Yine günde yarım litre süt içebilir 100 grama kadar et de tüketebilirsiniz. Makarna ve ekmekte bulunan karbonhidrata da vücut ihtiyaç duyar. Fakat bu besinlerin fazla abartılmaması gerekmektedir. Her gün “A” ve “D” vitamini yönünden zengin olan besinler tüketin. Günlük su tüketiminin çoğalması böbreklerin rahatlamasını ve atık maddelerinin vücuttan uzaklaştırılmasının kolaylaşmasını sağlar. Yediğiniz her besinin organik olması gerekir. Tatlandırıcı gibi yapay ürünlerden mutlaka uzak durun.