Sağlıklı Beslenme

Metabolizmayı Hızlandıran Yiyecekler

Metabolizma hızı, kilo kontrolü konusunda son derecede önemlidir. Sağlıklı yaşam için de metabolizmanın ideal hızda olması gereklidir. Aşırı kilo sorunu yaşayan kişilerin genellikle metabolizma hızlarında sorunlar bulunmaktadır. Bu sorun çözülere kısa süre içerisinde ideal kiloya kavuşmak mümkün olabilir.

Metabolizmayı Hızlandıran Tavsiyeler

Metabolizmanın hızlandırılması için günlük en az 3 litre su tüketilmeli, vücudun su kaybı yaşamasına izin verilmemelidir. Düşük yoğunlukta ve fazla zorlayıcı olmayan egzersizler yapılmalıdır. Diyete başladıktan sonra alınan kalori miktarı birden azaltılmamalıdır. Kademeli olarak azaltılması metabolizmayla alakalı sorunların önüne geçecektir. Kahvaltı en önemli öğündür ve asla atlanmaması gerekir. Ana öğünler haricinde ara öğünler de önemsenmelidir. Sık olarak ve az gıda alımı yapılmalıdır.

Metabolizmayı Hızlandıran Gıdalar

Capsaicin içermekte olan tüm besinlerde metabolizayı hızlandırma özelliği vardır. Bu gıdalara örnek olarak acı biberler verilebilir. Acı biber tüketildikten sonra ortalama 3 saat süresince metabolizmanın mevcut hızı 2 katına kadar yükselir. Acı biberlerin tamamı tokluk hissini uzun süre korumayı sağlar ve yakılan kalori miktarını da çoğaltır. Zencefile de beslenme içerisinde sıklıkla yer verilmelidir. Vücut ısısını yükseltmesinin yanında metabolizma hızını da doğrudan arttıracaktır. Gün içerisinde yeşil çay sıklıkla tüketilmelidir. Yeşil çay ve şekersiz tüketilen sade kahve metabolizmayı hızlandırma görevi görür. Öğünlerde protein miktarını arttırmak da işe yarayacaktır. Proteinlerin sindirilmeleri diğer gıdalara göre daha uzun sürer. Bu nedenle vücudun enerji ihtiyacı artacak ve buna bağlı olarak da kalori yakımında ciddi bir artış olacaktır. Kırmızı ette yağ oranı yüksektir. Bu nedenle tavuk eti, hindi eti ve balık eti tüketilmesi daha iyi olacaktır. Lifli besinlerin tüketimi de metabolizma hızını ciddi oranda yükseltir. Diğer yandan sindirimi kolaylaştırır, hem ishale hem de kabıza çözüm sağlar. Portakal, greyfurt, brokoli, ıspanak, lahana, yulaf, badem, fındık ve kabak çekirdeği lif bakımından zengin gıdalardır. Tarçın ise iki farklı özelliği kendinde toplayarak zayıflamaya doğrudan yardım etmektedir. Kan şekerini düzenler ve böylece açlık krizlerini önler. Diğer yandan vücutta sindirim yapılırken vücut ısısını yükseltir. Bu sayede termik etki meydana gelir. Termik etkinin en önemli özelliği, metabolizmayı hızlandırması ve kilo verilmesini kolaylaştırmasıdır.