Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı Yaşam İçin Beslenme Önerileri

Sağlıklı Yaşam İçin Beslenme Önerileri

Günümüzde hazır yiyecek olarak tabir edilen besinler içerisine, raf ömrünü uzatmak için eklenen katkıların sağlığa olumsuz etkileri her dönem tartışılır. Hazır üretilen besinler içerisinde fazla miktarda yağ, şeker, yüksek kalori gibi faktörlerin kişiye kilo aldırmasında ve hastalıklara yakalanma riskini artırması gibi sağlık açısından olumsuz yansımaları göz önünde tutularak bu tür besinlerin ve yiyeceklerin tüketilmesine sınırlama getirilmelidir.

Öğün Atlanmamalı

Dengeli beslenmek için öğünlerin atlatılmaması gerekir. Çünkü atlanan her bir öğün nedeniyle bir sonraki öğüne kadar daha fazla acıkma gerektireceğinden, kişinin bu öğünde daha fazla yemesine sebebiyet vereceğinden kilo almak gibi sorunlar baş göstermeye başlar.

Öğün Menüsü Kaliteli ve Dengeli Olmalıdır

Günlük beslenme planında her tür besinden özellikle kaliteli olması, tüm besin gruplarından ölçülü miktarda tüketilmesine dikkat edilmelidir. Et, süt, sebze ve meyve, tahıl gibi birçok besinden vücudun ihtiyacı kadar miktarın tüketilmesine özen gösterilmelidir. Sebzeler ve meyveler düşük kalorili, vitamin ve mineral açısından zengin olan besinlerdir. Ancak bu besinlerin mevsiminde tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Yağlı Ürünler ve Yağ Tüketimi Azaltılmalı

Son dönemlerde katkılı yağların piyasaya sürülmesi insanların sağlığını tehdit edici bir durumdur. Margarin, katkılı yani trans yağ tabir edilen yağların diğer yağların içeresine karıştırılarak piyasa sürülmesi ve insanların bunları tüketmesi neticesinde çeşitli hastalık problemleri ortaya çıkmaktadır. Bir günde en fazla 3 kaşık sıvı yağ tüketilmelidir. Mümkünse orijinal zeytinyağı ve tereyağı tüketilmeli ve bu yağlarında ölçüsüne dikkat edilmelidir.

Lifli Besinler ve Kuru Baklagiller Tüketilmeli

Karbonhidratlar, yapı itibariyle vücut metabolizması tarafından depolanırlar. Bunun için karbonhidratlı besinlerden özellikle beyaz un tabir edilen ekmek, kuru pasta gibi ürünlerden uzak kalınmalı. Saf şekerli ve rafine unlu besinler yerine kabızlığı engelleyen, sindirim sistemini hızlandıran, kilo kontrolünü sağlayan kuru baklagiller ve lifli tahıllar yenmelidir.

Zararlı Alışkanlıklar Hemen Terkedilmeli

Alkol, sigara, uyuşturucu gibi sağlığa son derce zararlı alışkanlıklar derhal terkedilmelidir. Bu alışkanlıklar hem sağlıklı yaşamı tehdit etmekte ve zarar vermekte, hem de ruhsal anlamda insanı mahvetmektedir.

Her gün Egzersiz Yapılmalı

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme düzeninin içerisine günlük aktivite olarak spor yapılması sağlıklı bir hayat için önemli bir durumdur.