Kilo Verme

Sıfır Beden Olmak Sağlıklı mıdır?

Modern hayatta insanlar eskisine oranla çok daha fazla kendileri ile ilgililer ve güzelliklerine daha çok meraklılar. Tüketim üzerine kurulu olan gönümüz dünyasında estetik duruş, güzellik ve zayıflık reklamlarla veya farklı şekillerde insanlara empoze edilmektedir. Bunun yanı sıra yeme alışkanlıklarının bozulması ve hazır gıdalara yönelim çağımızın en önemli hastalığı olan obeziteyi ortaya çıkarmıştır. Bir taraftan sürekli güzel olmayı düşünen ve zayıflığı bir gösterge olarak kabul eden insanlar diğer tarafta şişmanlık yüzünden hayat kalitesi düşen ve zayıflamanın peşinde koşanlar. Hepsinin ortak tutkusu istedikleri fiziksel özelliklere sahip olabilmek.

Kilo vermek elbette hem sağlık hem de estetik açıdan size birçok fayda sağlayacaktır. Ama bu işlemin sağlıklı ve düzenli bir şekilde yapılması gerekir. “sıfır beden” olarak ifade edilen vücut tipi yanlış beslenmelere ve diyetlere dayandığı için hiçbir uzman tarafından önerilmemektedir. Özellikle İnternet’te sıkça rastladığımız şok diyetler kısa sürede olması gerekenden fala kilo kaybına yol açar. Sıfır beden olmak isteyenleri bekleyen tehlikeler şunlardır:

  • Hızlı ve büyük miktarda kilo kaybı yaşandığı için vücut metabolizması bozulur.
  • Kilo vermeye bağlı olarak deride sarkma görülebilir.
  • Şok diyetlerde baş ağrısı, odaklanma sorunları da görülür.
  • Kişi kendisini sürekli yorgun ve halsiz hisseder.
  • Kalp ritminde bozukluk oluşur ve bunun sonucunda kalp hastalıkları görülür. Kimi zaman kalp krizi sonucu ani ölümler de ortaya çıkabilmektedir.
  • Saçlar dökülmeye başlar ve ciltte kuruluk oluşur.
  • Adet düzensizleşir, kabızlık görülür.
  • Hızla verilen kilolar tekrar aynı hızla geri alınır. Vücutta çatlaklar oluşur.
  • Bu diyetler sonucunda kişi yeme hastalığı olarak bilinenanoreksiaya yakalanabilir. Bu hastalıkta kişi kilo alma kaygısı ile yeme içmeyi bırakır. Bir süre sonra aşırı zayıflamasına rağmen kendini hala şişman olarak görür. Bu hastalık çoğu kere ölümle sonuçlanmaktadır.
  • Aşırı zayıflayan insanın bağışıklık sistemi çöker. Vücut bütün hastalıklara açık hale gelir.
  • Özellikle ergenlerde aşırı zayıflama boyun uzamasını durduğu gibi kas gelişimini de olumsuz etkiler.

saglikli-kiloverme

Sağlıklı kilo vermek için öneriler:

Çok düşük kalorili diyetlerden kaçınmak gerekir. Kısa sürede kilo kaybetmek yerine uzun vadede kalıcı kilo vermek daima daha sağlıklıdır. Kilo vermeye yardımcı olduğu söylenen ilaçların aslında birçok yan etkisi bulunmaktadır. Bu sebeple zayıflamak için bu ilaçların kullanılmaması gerekir. Kilo vermeden önce doktora gidip vücudunuzun genel sağlığı hakkında fikir sahibi olmalısınız. Çünkü her diyet herkeste işe yaramadığı gibi kişiye özel metotların kullanılması uygundur. Diyet yemek servislerinden yardımı almanız da sağlıklı kilo vermenize yardımcı olacaktır. Bu diyetlerde fiziksel yapınız, yaşınız, beslenme alışkanlıklarınız birlikte değerlendirilir. Öğün atlamak diğer öğünlerde daha fazla yemenize yol açar, bu sebeple öğün atlamamanız kilo vermenizi kolaylaştıracaktır. Yemekleri pişirirken kızartmak yerine daha hafif olması açısından buğulamayı veya haşlamayı tercih edin. Mevsime uygun besinleri tüketmeye ve yapay gıdalardan uzak durmaya çalışın. Yemeği iyi çiğnemek de tokluk hissi oluşturacağından fazla yemek yemenizi önleyecektir. Besinlerinize dikkat ederken kilo vermenizi sağlayacak aktivitelerde bulunmayı da unutmayın.