Sağlıklı Beslenme

Sporcu Beslenmesi

Düzenli spor yapan kişilerin beslenme konusunda da yeterli bilgiye sahip olmaları gereklidir. Bu zayıflama için spor yapan kişiler için de, kaslı bir vücut için spor yapanlar için de geçerlidir. Zayıflamak için düzenli spor yapan kişiler, aldıkları günlük kalori miktarına göre bir egzersiz programı uygulamalıdır. Yağ yakımını hedefleyen kardiyo egzersizlere yönelmeleri doğru olacaktır. Kas yapımı için sporla uğraşan kişilerin ise bilmesi gereken çok önemli noktalar vardır.

Sporcu Beslenmesi Hakkında Önemli Noktalar

Kas yapmak isteyenler için kas kütlelerini geliştirici bir beslenme biçiminin benimsenmesi önemlidir. Egzersiz ile yüklenilen ve odaklanan kasların ayrıca beslenilmesi gereklidir. Sporcu beslenmesinde hiçbir konuda aşırıya kaçırılmamalı ve denge sağlanmalıdır. Ancak karbonhidratlar beslenme programınından eksik edilmemelidir. Proteinler de yine sporcu beslenmesinin önemli bir parçasıdır. Eksiklikleri halinde istenilen kas yapısına sahip olmak imkansızdır.

Sporcu Beslenmesinde Bulunması Gereken Gıdalar

Spor yapan kişiler, antremanlarında önce mutlaka yeterli miktarda karbonhidrat tüketmelidir. Bu sayede kan şekeri dengelenecektir ve kasların çalışması da kolaylaşacaktır. Antremanlarını düzenli biçimde yapan kişiler, sahip oldukları her kilo başına ortalama 4 gram karbonhidrat alımı yapmalıdır. Karbonhidrat tüketimi yorgunluğun da önüne geçecektir. Sporcuların besinlerinde yulaf kullanmaları önemlidir. Beta glukan içerdiğinden ötürü çok sağlıklıdır. Kan şekerinin yoğun antremanda bile korunmasını sağlayacaktır. Antremana başlamadan 1-1,5 saat öncesinde 1 fincan kahve içilmesi önerilmektedir. Bu sayede performans ve dayanıklılık artacaktır. Ayrıca spor sonrası yaşanan ağrıların da önüne geçecektir. Yapılan araştırmalar sayesinde her gün badem tüketilmesi gerektiği de kanıtlanmıştır. Antioksidan özelliği sayesinde ve içeriğindeki etkenlerden ötürü antreman başarısını arttıracaktır. Kuru üzüm de sporcuların asla unutmaması gereken bir besindir. Yüksek potasyum içerir ve karbonhidrat içeriği ile sporcu bedenini destekler. Antreman sonrasında yaşanan krampların da azalmasında ve tamamen yok olmasında kuru üzüm etkilidir. Sporcular, et tüketimi konusunda somona önemli bir yer vermelidir. Günlük ortalama 85 gram somon yenilmesi, ortalama 22 gram civarında kaliteli protein alımını sağlar. Kasların gelişimi ve yapılanma sürecinde D vitaminin önemi büyüktür. Somonun içinde yüksek miktarda D vitamini bulunur. Bu nedenle ağırlıklı olarak tüketilmelidir.