Sağlıklı Beslenme

Yağ Yakan Sebze Yemekleri

Diyet programlarının içeriğinde, yağ yakımını olumlu anlamda etkileyen ve arttıran bazı gıdalara ağırlıklı olarak yer verilmelidir. Yağ yakan sebze yemekleri diyetin amiral gemisi olmalıdır. Bu yemeklerin pişirilme biçimleri de son derece önemlidir.

Diyeti Destekleyen Sebzeler

Diyet süresince yağ yakımını arttıran ve metabolizmayı hızlandıran sebzeler seçilmelidir. Patates bu sebzelerden biridir. Enginar ise vücutta biriken fazla suyun atılmasında etkilidir. Domates sebze yemeklerinde zaman zaman kullanılabilir. İçerdiği likopen ile kalp ve damar sağlığını desteklediği gibi C vitamini ihtiyacını da karşılar. Kereviz, yemekler içerisinde ve detoks karışımlarında kullanılmalıdır. Böbreklerin çalışmasını güçlendirir ve düzenler. Detoks etkisini güçlü bir şekilde gösterir. Brokoli ise vücudun yağ yakımını hızlandırır. Bürüksel lahanası, tokluk hissini en fazla veren sebzelerden biridir. Havuç, bağışıklık sistemini destekler ve cilde yararlıdır. Salatalık hem besleyici etki gösterir hem de idrar söktüren bir etki yapar. Patlıcan, çok sayıda vitamin ve mineral içerir. Kabak, ıspanak ve kıvırcık salata vitaminler ve mineraller açısından zengin olup öğünlerde bolca yer verilmesi gereken sebzelerdir.

Diyette Tüketilen Sebzelerin Doğru Pişirilmesi

Diyet süresi boyunca, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin yanısıra pişirilme yöntemleri de çok önemlidir. Sebzeler, eğer pişirilmeden tüketilmeleri mümkünse çiğ tüketilmelidir. Bu sayede içerdikleri tüm vitamin ve minerallerin en yüksek seviyede alınması mümkün olur. Örneğin; ıspanak ve pazı salatalarda çiğ olarak kullanılabilir. Yenmekte zorluk çekildiği takdirde yoğurt ile tatlandırılabilir. Pişirilerek hazırlanacak olan sebzelerin, rendelemek yerine küp biçiminde doğranması daha iyi olacaktır. Pişirme usulü olarak buharda haşlama tercih edilmelidir. Günümüzde buharda haşlama yapan pratik makinalar da bulunmaktadır. Buharda pişirmeden bıkıldığı zamanlarda, ızgara olarak pişirilerek tüketim yapılabilir. Mümkün olduğunca yağ kullanımı minimumda tutulmalıdır. Ancak sıfır yağ kullanımı da tercih edilememelidir. Yağ, vücudun ihtiyacı olan bir maddedir ve belirlibir seviye alınmalıdır. Sebze yemekleri ve diğer tüm yemekler pişirilirken tuzlanmamalıdır. Pişirilme sırasında tuzun ısıya maruz kalması sonucunda değerlerinde düşme gerçekleşebilir. Maksimum yarar alabilmek için sebzeler piştikten sonra tuz ilave edilmelidir. Mutlaka doğal tuz tercih edilmelidir.