Sağlıklı Beslenme

Yaşam İçin: Probiyotikler

Probiyotik, yaşam için uygun, canlı anlamına gelen Yunanca, “pro” ve “biotikos” kelimelerinden oluşuyor.  Temel anlamda, insan bedeni için yarar sağlayan mikro canlılar manasına gelmektedir. Laktik asit, bifidobakteriyum, bifidus regularis, lactobacillus bulgaris bakterileri başta gelmekte.  Ancak bazı durumlarda basil ve mayalar da probiyotik olarak kullanılabilmektedir. Sağlıklı beslenme için probiyotik alımı oldukça önemlidir.

Yaşam İçin Probiyotikler Neden Gereklidir?
Normal şartlarda doğada iki bakteri türü bulunuyor. Bunlardan birisi, hastalıklara neden olabilen ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen patojen sınıfındaki bakterilerdir. Diğer bir türde ise, vücut için yararlı olan ve sindirim sağlığını destekleyen faydalı bakterileri kapsıyor. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı diyet için de gereklidir. Bu yararlı bakteriler, vücut içindeki zararlı bakteri üretimini durdurur ya da yavaşlatır. Ayrıca, ishal, hazımsızlık, mide rahatsızlıkları, irritabl barsak sendromu, gaz gibi olumsuzlukları ortadan kaldırır. Gastrointestinal enfesksiyonları da yok eder. Probiyotikler, hastalık sonrası hızlı iyileşmeyi sağlar. Önemli bir etkide, alerjik reaksiyonları azaltır, aynı zamanda da solunum yolu enfeksiyonlarını  bitirmeye yardımcı olur.

nbl-probiotic-gold
Probiyotik İçeren Gıdalar Nelerdir?

Probiyotik bakteriler içeren gıdalar, yiyeceklerdeki vitamin ve minerallerin değerini artırır ve emilimini hızlandırır. Düzenli probiyotik gıda tüketimi, kabızlık, kolit, enfeksiyon, ishal, gaz ve kolon kanseri gibi hastalıkların riskini ortadan kaldırır. Bağışıklık sistemini de güçlendirir ve yardımcı olur. Peki nedir bu gıdalar, doğal probiyotik içeren,  ayran, süzme peynir, yoğurt, kefir  gibi süt ürünlerinin yanı sıra lahana turşusu, turşu, zeytin, dhokla, dosa, kim chi, miso, natto gibi gıdalardır. Porbiyotik gıdalar antibiyotik etkisi yarattığı için bu besinler gebelik dönemindeki kadınlara da öneriliyor.
Bazı gıdaların yan etkisi olabileceği de göz ardı edilmemelidir. Aşırı tüketimi, bağırsaklarda doğal olarak bulunan ve boşaltım sistemi için gerekli olan yararlı bakterileri yok edebilir. Probiyotik madde tüketimi de kişiden kişiye değişebilir.Bu gıdaların aşırı tüketimi şişkinlik ve gaz gibi hafif yan etkilere de sebep olabiliyor.  Probiyotik bakteriler bakımından zengin olan doğal gıdalar, yapay kapsül, toz ya da tablet probiyotiklerden daha zengin ve faydalıdır. Bu gıdalar için bilinçli tüketim yapmalı ya veya sağlıklı yemek servisi üzerinden destek alabilirsiniz.